درباره حافظه ذخیره سازی لپ تاپ با 5 نکته خیلی مهم

لپ تاپ از چند نوع مختلف حافظه بهره می برد. انواع مدلها و تکنولوژی حافظه ذخیره سازی لپ تاپ یکی از مهم ترین آنها است. در کل آنچه که از حافظه لپ تاپ بطور مستقیم به کاربر ارتباط دارد در سه نوع است. 1- حافظه دسترسی تصادفی یا همان رم لپ تاپ که برای ذخیره سازی اطلاعات پردازشی و بطور موقتی مورد استفاده قرار می گیرد و پس از قطع برق تخلیه می شوند. 2- حافظه ذخیره دائمی که شامل انواع هارد دیسک مغناطیسی و حافظه اس اس دی است. این حافظه ها که با قطع جریان برق تخلیه نمی شود؛ برای ذخیره و آرشیو دیتای سیستمی و فایل های کاربر ، مورد استفاده قرار می گیرد. 3- یک نوع دیگر از انواع حافظه لپ تاپ از نوع رام است که شامل اطلاعات بایوس است. از این حافظه CMOS برای نوشتن فایل های بایوس لپ تاپ استفاده می شود. در این مقاله مجله کامپیوتری دیجی باران درباره انواع حافظه ذخیره سازی لپ تاپ ” S.S.D – H.D.D ” صحبت خواهیم کرد.

اهمیت حافظه ذخیره سازی لپ تاپ

در هنگام خرید لپ تاپ علاوه بر طرح و برند، یکسری نکات دیگر هم باید مدنظر قرار گیرد. در واقع به جز خصوصیات ظاهری، وجود یک سری قابلیت ها برای انتخاب ضروری هستند. اینکه لپ تاپ مناسب کارهای تجاری است یا بازی، اینکه نمایشگر ۱۱ اینچ است یا ۱۵ اینچ مهم است اما توجه به میزان حافظه ذخیره سازی لپ تاپ و نوع آن الویت دارد و شناخت تفاوت میان انواع حافظه ها کمک می کند انتخاب بهتری را متناسب با نوع نیاز خود داشته باشید. در ادامه به بررسی تفاوت انواع حافظه ذخیره سازی برای لپ تاپ پرداخته و آنها را معرفی خواهیم کرد. با دیجیباران همراه باش

درباره هارد دیسک مغناطیسی H.D.D

هارد درایو ها به عنوان حافظه ذخیره سازی لپ تاپ در دو نوع کلی تقسیم می‌شوند، نمونه قدیمی‌ تر HDD و مدل های جدیدتر SSD . هارد دیسک که به طور خلاصه با عنوان HDD شناخته می‌شود یک حافظه چرخشی ( دیسک چرخان ) است که در آن داده ها به وسیله یک قطعه مغناطیسی در امتداد یک بازوی مکانیکی در حافظه لپ تاپ ذخیره کرده و ارائه می دهد. این نوع حافظه سالهای زیادی است که در اغلب کامپیوترها مورد استفاده قرار می گیرد و اکثر کاربران با آن آشنایی دارند. طی این سال‌ها HDD از نظر اندازه کوچکتر، از نظر ظرفیت بزرگ تر و از نظر قدرت ارائه؛ سریع تر شده اند. این نوع حافظه همچنین از نظر میزان مصرف انرژی بهینه سازی شده و در مدل های جدید به گونه‌ای طراحی شده که لرزش لپ تاپ را کمتر می کند.

درباره حافظه اس اس دی S.S.D

درایو حالت جامد که به شکل خلاصه SSD نامیده می شود برخلاف HDD چرخشی نیست، بلکه از مجموعه ای از میکروچیپ های حافظه تشکیل شده و می تواند بارها و بارها داده های شما را به عنوان حافظه ذخیره سازی لپ تاپ ذخیره کرده و ارائه کند. در SSD داده ها در سلول های حافظه ذخیره می‌شوند. در نتیجه سرعت بازخوانی آنها بالاتر است. این نوع حافظه لپ تاپ – داخلی بسیار سبک بوده و هیچ لرزش و تکان اضافی در سیستم به وجود نمی آورد. از این رو مناسب ‌ترین گزینه برای لپ تاپ ها به ویژه مدل های کوچک تر و ظریف تر است.

 ‏S.S.D و H.D.D کدام یک به عنوان حافظه لپ تاپ بهتر است؟

 اگرچه هر دو حافظه داخلی وظیفه ذخیره اطلاعات و بازخوانی آنها را به عنوان حافظه لپ تاپ بر عهده دارند، اما به نظر می رسد SSD یکسری ویژگی های منحصر به فردی دارد که باعث شده کاربران استفاده از آن را بر HDD ترجیح دهند. در حافظه اHDD امکان تکه ‌تکه شدن داده ها وجود دارد. به عبارت دیگر از آنجا که داده‌ها در بخش‌های مختلفی ذخیره می‌شوند به هنگام ارائه آنها، سیستم باید هر تکه را از یک بخش جمع آوری کند. به این ترتیب هم زمان بیشتری صرف شده و هم احتمال اختلال در فرایند بازخوانی داده‌ها وجود دارد. در مقابل SSD چون داده ها را منظم تر ذخیره می کند پس برای دسترسی به آنها نیاز به زمان کمتری دارد و همین امر باعث شده تا سیستم های مجهز به SSD سرعت بالاتری در مقایسه با سیستم های دارای HDD داشته باشند.

 علاوه بر سرعت، دوام SSD در نگهداری اطلاعات هم موجب برتری آن شده .اگر مدارک، اسناد، عکس‌ها و دیگر فایل های شخصی و کاری خود را برای مدتی طولانی نیاز دارید، SSD گزینه مناسب تری است.

 مزیت های HDD

 اگرچه در مقایسه ای که صورت گرفت کفه ترازو به سمت SSD سنگینی می‌کرد، اما HDD نیز مزیت های خاص خودش را داشته و نمی‌توان کامل از آن چشم پوشی کرد.

  •  ظرفیت فوق‌العاده: این حافظه در ظرفیت های مختلف عرضه می شود، از ۱۶ گیگابایت گرفته تا ۱۲ ترابایت. این در حالی است که سیستم های مجهز به SSD نهایتاً تا ۲ ترابایت ظرفیت دارد.
  •  قیمت مناسب: قیمت یک HDD تقریباً نصف قیمت یک SSD است. به همین دلیل است که اغلب لپ ‌تاپ‌های ارزان قیمت هنوز از HDD استفاده می کنند.

 حافظه ترکیبی یا هیبریدی: S.S.D به اضافه H.D.D

بعضی از لپ تاپ ها دارای حافظه هیبریدی یا ترکیبی هستند. در واقع دو حافظه لپ تاپ SSD و HDD را با هم دارند. از SDD برای افزایش سرعت سیستم و از HDD برای ذخیره اطلاعات بیشتر استفاده می‌شود. برای آن دسته از کاربرانی که از لپ تاپ برای بازی و تولید محتوا استفاده می کنند، وجود SSD به تنهایی کافی نیست. گرچه سرعت کارشان را بیشتر می کند اما اصولاً بازی ها، کارت گرافیک و نرم افزارهای مهندسی نیاز به فضای زیاد جهت ذخیره داده ها دارند. اینجاست که ترکیب SSD و HDD به کمک افراد می آید. البته باید به این نکته هم توجه داشت که حافظه هیبریدی یا ترکیبی هزینه بالایی برای کاربر خواهد داشت. اگر تولید کننده محتوا هستید یا به هر طریقی علاوه بر سرعت، ظرفیت حافظه هم برای پیشبرد کارتان ضروری است پس مشکلی برای خرید سیستم های حافظه هیبریدی نیست. اما اگر قیمت برایتان مهم است و از لپ تاپ در انجام امور تخصصی استفاده نمی کنید، بهتر است از بین  SSDیا HDD یکی را بسته به نیازتان انتخاب کنید.

 لپ تاپ من به چه نوع حافظه ای با چه میزان ظرفیت نیاز دارد؟

 اگر داده های زیادی برای ذخیره‌ سازی در حافظه لپ تاپ دارید، قطعاً با SSD به مشکل بر می خورید. اما گاهی اوقات کاربران نمی توانند به درستی تشخیص دهند که برای ذخیره داده هایشان به چه میزان فضا نیاز دارند. به این توضیحات توجه کنید:

 حافظه پایه، ۱۶ تا ۱۲۸ گیگابایت

 اگر برای کارهای روزمره مثل وبگردی، ارسال ایمیل، تماشای فیلم از یوتیوب و امکانات مایکروسافت از لپ ‌تاپ استفاده می کنید، پس نیازی به حجم بالای حافظه ندارید .معمولاً در این موارد حافظه ۳۲ گیگابایتی هم پاسخگوی نیاز شماست. اگر نهایتاً فیلم، عکس و موزیک و اسناد زیادی برای ذخیره کردن دارید حافظه لپ تاپ ۱۲۸ گیگابایت ظرفیت مناسبی برای شماست. در یک حافظه SSD با ۱۲۸ گیگابایت ظرفیت، ۲۰ گیگ برای ویندوز، ۱۰ مگ برای برنامه هایی مثل Chrome، یک گیگ برای مایکروسافت آفیس، هر ۲۱۰۰۰ فایل MP3 ۲۵ مگ و هر ۱۰ هزار عکس با رزولوشن بالا ۱۰ گیگ مصرف می شود.

 نرم افزارهای متعدد، حافظه ۲۵۶ تا ۵۰۰ گیگابایتی

اگر از آن دسته از کاربرانی هستید که همه فایل ها را نگه داشته و از نرم افزارهای تخصصی متعددی استفاده می کنید نیاز به یک حافظه بزرگتر دارید. فیلم ها یکی از مواردی هستند که بیشترین بخش ظرفیت حافظه لپ تاپ را اشغال می کنند. اگر به جای تماشای آنلاین مایل به ذخیره آنها هستید باید به فکر یک حافظه قوی تر باشید. یک فیلم دو ساعت با کیفیت بالا چیزی بین ۸۰۰ متر تا ۲ گیگابایت فضای حافظه را اشغال می‌کند. با این حسابی یک حافظه ۵۰۰ گیگابایتی، به جز کارت گرافیک و سایر درایو ها ۲۰۰ گیگ هم فضا برای فیلم ها دارد.

 اگر جزو آن دسته کاربرانی هستید که علاقه مند به عکاسی بوده و مایلید تمام عکس ها را با کیفیت و رزولوشن بالا ذخیره کنید، شما هم باید در صدد تهیه حجم بزرگ تری برای حافظه لپ تاپ باشید. یک حافظه ۲۰۰ گیگابایتی حدود ۶۰۰۰ عکس را ذخیره می‌کند. بد نیست… اما قطعاً در دراز مدت شما را دچار مشکل کمبود فضا خواهد کرد.

 مورد آخر اینکه اگر به واسطه فعالیت‌های شغلی مجبورید اسناد، فایل های پاورپوینت و اکسل را ذخیره کنید وجود یک حافظه ۲۵۶ تا ۵۰۰ گیگابایتی ضروری است. اگرچه این فایل ها ممکن است در مقایسه با عکس و فیلم فضای کمتری اشغال کنند، اما حافظه کافی به سریعتر اجرا شدن آن کمک می کند.

داده های بزرگ ۵۰۰ گیگابایت تا ۲ ترابایت 500GB up to 2TB

 اگر گیمر هستید و به بیش از یک بازی برای صرف وقت فراغت نیاز دارید، پس باید به دنبال بیشترین حجم حافظه ای که سیستم تان ساپورت میکند باشید. در ادامه به چند مثال در مورد حافظه اشغال شده توسط برخی بازی های محبوب توجه کنید.

 Call of duty infinite warfare             ۷۰ گیگابایت

X plane                       ۷۰ گیگابایت

Grand theft auto V                    ۶۶ گیگابایت

Doom 4                  ۵۵ گیگیابایت

البته علاوه بر بازی ها، یک سری نرم افزارها مثل Adobe Suite. Xcode. Unity. Android Studio هم به همان اندازه نیاز به فضای کافی حافظه لپ تاپ برای ذخیره دارند.

 ارتقای هارد برای ایجاد فضای بیشتر

قطعا اکنون این سوال پیش می‌آید که آیا می‌توان برای دسترسی به فضای بیشتر به حافظه لپ تاپ هارد را ارتقا داد و یا به راحتی حافظه جدیدی را برداشته و یک SSD پرسرعت تر بر روی سیستم نصب کرد؟ حتماً… اما قبل از اینکار باید چند نکته را مد نظر قرار داد.

 آیا لپ تاپ شما به راحتی ارتقا داده می شود؟ در برخی از لپ تاپ ها ارتقای سیستم به راحتی امکان پذیر است. اما آلترابوک ها معمولا امکان دسترسی راحت به جزئیات داخلی را به کاربران نمی دهد و برای ارتقای آنها نیاز به یکسری ابزارهای ویژه است.

 لپ تاپ شما در حال حاضر با چه نوع هاردی کار می کند؟ برای این که نوع هارد را مشخص کنید باید دو فاکتور را مد نظر داشته باشید، اندازه فیزیکی و نوع اتصالات. اندازه اغلب هارد درایوها ۲.۵ اینچ و در مواردی ۱.۸ اینچ است. ضخامت آنها هم یا ۷ و یا ۹.۵ میلیمتر است. از طرفی نوع اتصالات آنها نیز Serial ATA یا IDE است که اشاره به آن در زمان خرید هارد، اهمیت زیادی دارد. برای به دست آوردن این اطلاعات کافیست برچسب روی هارد را با دقت مطالعه کنید. اما اگر به هر دلیلی به این اطلاعات شک داشتید کافیست مدل لپ تاپ را سرچ کرده و یا از طریق سایت شرکت ویژگی های مد نظرتان را پیدا کنید.

 قابلیت نصب SSD؟ SSD انواع مختلف با اتصالات متفاوتی دارد. پس حتما چک کنید که اولا سیستم شما ظرفیت کافی برای نصب SSD داشته باشد و دوم نوع اتصالات آن متناسب با سیستم شما باشد.

 آیا نسخه پشتیبان از داده ها تهیه کرده اید؟ همیشه به یاد داشته باشید که قبل از ارتقای سیستم از داده های ذخیره شده در حافظه لپ تاپ ، نسخه پشتیبان تهیه کنید. این کار هم به صورت خودکار انجام می‌شود و هم می‌توان به صورت دستی انجامش داد.

 هارد درایو خارجی

جالب است بدانید که همه انواع هاردهای خارجی از نوع HDD هستند. علت، قیمت ارزان این نوع حافظه ذخیره سازی لپ تاپ نیست. چه بسا بسیاری از کاربران حاضرند برای داشتن سرعت بالاتر، هر هزینه ای را پرداخت کنند. دلیل این امر این است که حتی با وجود پورت USB 3.0 اکثر مردم هرگز سرعت درایو خارجی SSD را نخواهند دید. ظرفیت هارد درایوهای خارجی بین ۳۲۰ گیگابایت تا ۱۲ ترابایت متفاوت است و تنها با یک پورت usb به سیستم وصل میشود.

 آینده هارد درایوها در حافظه ذخیره سازی لپ تاپ

 امروز هارد درایو به عنوان سک نوع حافظه لپ تاپ انواع مختلفی دارد که قطعاً در آینده پیشرفت بیشتری نیز خواهند داشت. مطمئناً در آینده SSD های با سرعت بالاتر و ظرفیت بیشتر تولید خواهد شد و شما برای ارتقای سیستم گزینه های مختلف پیش رو خواهید داشت.

این مقاله از سری مقالات کامپیوتری دیجی باران است و در آینده نزدیک به روز رسانی خواهد شد.

دیجی باران
از دیدن افکار شما خوشحال خواهیم شد

پاسخ دهید

9 − 2 =